Nový týden = nové TV Tipy. Ještě mě to pořád baví :-). Tento týden se těším hlavně nablack swan předávání hudebních cen Grammy, které se bude konat dnes večer v  Los Angeles. Přímý přenos bude uvádět ČT art ve 2h ráno. Pokud budete už spát, tak se můžete podívat na reprízu na TV Doma v úterý od 21:30. Podle dostupných informací by měla být akce věnovaná především vzpomínání na Davida Bowieho a zpěváka Lemmyho. Grammy často nabídnou velmi kvalitní hudební vystoupení a taky nečekaná umělecká propojení. Letos by se o to mohl postarat třeba Johnny Depp s Alice Cooperem.
Co se týká filmů, které jsou tento týden v nabídce stanic, určitě bych doporučila Černou labuť od Darrena Aronofského s Natalií Portman v hlavní roli, drama Pokání nebo stále vtipnou komedii Fotr je lotr. Přeju hezkou televizní zábavu!

 
Týden 15.2.2016-21.2.2016
 
 
Pondělí 15.2.2016: Grammy Awards – ČT art, 02:00
 
58. ročník udílení nejznámějších a nejprestižnějších hudebních cen v přímém přenosu z Los Angeles. Záruka té nejvyšší kvality je zaručená.
 
TV tipy na 7.týden
 
 
Úterý 16.2.2016: Dům z karet (House of Cards, 2013) – ČT2, 20:50
 
7. díl amerického seriálu z prostředí vysoké politiky. Russo s Frankovou pomocí rozjíždí svojí kandidaturu na guvernéra. Nečekanou přítěží se stává viceprezident, původně přivolaný jako podpora. 
 
 
Úterý 16.2.2016: Grammy Awards – TV Doma, 21:30
 
repríza přímého přenosu z pondělní noci. Pro ty, kteří chodí ráno do práce a 2h ranní jim nevyhovuje.
 
 
Úterý 16.2.2016: Černá labuť (Black Swan, 2010) – Prima MAX, 22:15

Úchvatný thriller z baletního prostředí s Natalií Portman v hlavní roli. Ta si za svůj výkon odnesla v roce 2011 Oscara. Film režíroval nadaný Darren Aronofsky, který stojí za snímky Requiem za sen, Fontána nebo Wrestler. 
Děj: Snímek sleduje příběh Niny (Natalie Portman), baleríny newyorského baletu, jejíž život je, podobně jako život všech v této profesi, plně pohlcen tancem. Když se umělecký šéf baletu Thomas Leroy (Vincent Cassel) rozhodne pro novou premiéru sezóny, Labutí jezero, vyměnit stávající primabalerínu Beth Macintyre (Winona Ryder), Nina je jeho jasnou volbou. Do souboru ale vzápětí přichází nová tanečnice Lily (Mila Kunis), která na Leroye velmi zapůsobí svou smyslností a pro Ninu se tak okamžitě stává velkou konkurencí. Mezi oběma tanečnicemi se rozvíjí podivně zvrácené přátelství, které ale ničí vzrůstající vzájemná rivalita. Nina se nechce své vysněné role vzdát, ale při naplnění svého snu může překročit hranici, zpoza které už nebude návratu do normálního světa.


 
Středa 17.2.2016: Pokání (Atonement, 2007) – Prima MAX, 20:15
 
Zajímavý a nepředvídatelný snímek s výborným hereckým obsazením (James McAvoy, Keira Knightley, Saoirse Ronan, aj.) podle knihy Iana McEwana (autor Betonové zahrady). Režíroval Joe Wright, anglický filmař, který má podobné adaptace v oblibě – stál za zrodem Pýchy a předsudku nebo Anny Kareniny. Poprvé jsem si  zde všimla herečky Saoirse Ronan, která od té doby ušla velký kus cesty a nyní je dokonce jednou z nominovaných na Oscara (za roli ve snímku Brooklyn). 
Děj: Příliš bujná fantazie dvanáctileté “budoucí spisovatelky” Briony Tallisové (Saoirse Ronan) odstartuje tragický příběh, který nenapravitelně změní osudy tří lidí. Vinou vlastní nezralosti a série nedorozumění nařkne mladého zahradníka Robbieho Turnera (James McAvoy) ze znásilnění nezletilé sestřenice. Nadaný chlapec, který původně mířil na lékařskou fakultu, končí ve vězení. Toto obvinění ale ničí život i její sestře Cecilii (Keira Knightley), která Robbieho bezhlavě milovala. Když si záhy už o něco starší Briony uvědomí, co napáchala, je už pozdě. 


 
Čtvrtek 18.2.2016: Coach Carter (2005) – Nova Cinema, 21:50
 
Sportovní drama, ze kterého dýchá americký patriotismus a nadšení pro věc. Někomu se to může zdát kýčovité a předvídatelné, ale Samuel L. Jackson v roli Kena Cartera nezklame a stejně tak to ocení i fanoušci basketbalu.
Děj: Film vypráví pravdivý životní příběh kontroverzního basketbalového trenéra Kena Cartera. Carter uzavřel tělocvičnu svého neporazitelného týmu, když zjistil, že hráči mají špatný prospěch ve škole. Za svůj čin byl jak sveřepě odmítán, tak nadšeně chválen. Musel překonat odpor hráčů, rodičů i celé společnosti, kteří ho nutili znovu otevřít hřiště. Rozhodl se ukázat mladým lidem budoucnost, která přesahuje gangy, drogy, vězení a dokonce i basketbal.


 
Pátek 19.2.2016: Fotr je lotr (Meet the Parents, 2000) – Nova Cinema, 20:00
 
Komedie z roku 2000 mě osobně nikdy nezklame. Robert De Niro a Ben Stiller v hlavních rolích vytvořili nevšední komediální dvojici, která nepoleví ani na chvíli. Ostatní díly se už moc nepovedly, ale tento za mě na jedničku.
Děj: Greg Focker je až po uši zamilován do Pamely a tak když přijde svatební oznámení od dívčiny mladší sestry, je připraven poznat celou rodinu své vyvolené a požádat rodiče o ruku. Zdánlivě banální situace, kdy se obě strany snaží za každou cenu vytvořit o sobě ten nejlepší dojem. Otec Byrnes, někdejší agent CIA, od přírody nedůvěřivý a podezíravý, má ovšem mnohem lepší výchozí pozici. Je na domácí půdě a zásadně mu pro jeho prvorozenou nikdo není dost dobrý.


 
Pátek 19.2.2016: Východní přísliby (Eastern Promises, 2007) – ČT2, 21:50

Thriller z dílny Davida Cronenberga, který natočil už skvělé Dějiny násilí nebo horor Moucha. V hlavních rolích excelují Viggo Mortensen a Naomi Watts. Připravte se na syrové a chvílemi brutální drama, které se vryje do paměti. Film byl oceněn hlavní cenou na Torontském mezinárodním filmovém festivalu 2007 a získal tři nominace na Zlaté glóby, v kategorii – nejlepší film, nejlepší herec a nejlepší instrumentální hudba.

Děj: Thriller nás přivádí do prostředí ruských zločineckých klanů v Londýně. Hlavním hrdinou je Rus jménem Nikolaj Lužin (Mortensen), který pracuje pro jednu velmi “významnou” mafiánskou rodinu. Jeho největší předností je rychlost a chladnokrevnost. Neváhá porušit zákon, použít násilí nebo dokonce zabít. Situace se změní ve chvíli, kdy porodní asistentka Anna (Naomi Watts) objeví deník ruské dívky, která zemřela při porodu a Anna se rozhodne pátrat v její minulosti.

 
Pátek 19.2.2016: Madisonské mosty (The Bridges of Madison County, 1995) – TV Doma, 23:10

Jeden z nejromantičtějších filmů, které znám. Snímek režíroval Clint Eastwood a sám si v něm po boku Meryl Streep i zahrál.
Děj: Na farmě Johnsonových vyřizují s právníkem sourozenci Carolyn a Michael pozůstalost po matce Francesce. Nemile je překvapí matčino přání, být zpopelněna a rozprášena z nedalekého Rosemanova mostu. Potom však mezi jejími věcmi objeví závěť Roberta Kincaida, který chtěl přesně to samé. Když se z jejího dopisu dozvědí, že s Kincaidem měla kdysi krátký milostný poměr, začnou blíže zkoumat její osobní deníky a ponenáhlu se do nich začtou…


 
Pátek 19.2.2016: Útěk v řetězech (The Defiant Ones, 1958) – Prima MAX, 20:15

Černobílý snímek pro pamětníky. V hlavních rolích si můžete připomenout herecké legendy Tonyho Curtise a Sidneyho Poitiera. Není to pro každého, ale kdo se zajímá o filmy a tento ještě neviděl, tak je na čase to napravit.
Děj: Americký film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleye Kramera Útěk v řetězech je dramatickým a přitom hluboce lidským příběhem dvou mužů prchajících před zákonem. Společný osud bělocha Jacksona a černocha Cullena překlene propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje, sblíží je a nakonec mezi nimi vytvoří nové pouto, pevnější než byly jejich ocelové okovy, pouto solidarity a přátelství.


Sobota 20.2.2016: Gran Torino (2008) – Nova Cinema, 22:25

Citlivě natočený film o stárnoucím muži, který na sklonku života najde něco, za co stojí bojovat. Režie se ujal Clint Eastwood a sám si zahrál i hlavní roli Walta Kowalského. 
Děj: Film vypráví příběh neústupného válečného veterána Walta Kowalského, který si s přibývajícím věkem uvědomuje, že na nový svět už nestačí. Musí se konfrontovat jak se sousedy rozličného etnického původu, tak se svými hluboce zakořeněnými předsudky. Všechny staré sousedy postupně nahradili imigranti, kterými Walt ze srdce pohrdá. Podzim svého života tak spíš přežívá, než dožívá. Až do oné noci, kdy se mu někdo pokusí ukrást jeho chloubu – nablýskaný sporťák Gran Torino. 

 
Sobota 20.2.2016: Šmírák (Peeping Tom, 1960) – ČT art, 22:05

Další film spíš pro pamětníky nebo nadšence. Horor z roku 1960 je rozhodně “jiný film”, ale pokud patříte mezi cinefily, tak byste ho neměli vynechat. Jako já :-).
Děj: Zaměstnanec filmového studia a příležitostný pornograf Mark Lewis je osamělý voyeur, posedlý touhou zabíjet a zachytit okamžik smrti na filmový pás. Tento šokující snímek zničil po zdrcujících kritikách kariéru režiséra Michaela Powella. Dnes je považován za mistrovské dílo.

 
Neděle 21.2.2016: Chyť mě, když to dokážeš (Catch Me If You Can, 2002) – Nova Cinema, 20:00

Zábavné komediální drama z dílny Stevena Spielberga podle knihy Franka Abagnalea Jr. Vynikající herecké obsazení (Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Amy Adams, aj.) a neuvěřitelné tempo vyprávění, které ani na chvíli nepoleví, učinilo ze snímku v roce 2003 výherce mnoha filmových cen.
Děj: Frank Abagnale je dnes mužem v nejlepším věku s pověstí špičkového odborníka, ale ještě než dosáhl plnoletosti, pátrala po něm policie bezmála třiceti států a pro agenta FBI Carla Hanrattyho byl doslova noční můrou.

 
Neděle 21.2.2016: Valmont (1989) – ČT2, 20:00

Od českého režiséra Miloše Formana bychom si neměli v neděli večer ujít tento snímek. Pokud se vám jako teenagerům líbil film Velmi nebezpečné známosti, tak vězte, že tento mu předcházel. Roztomilý Colin Firth v hlavní roli je nezapomenutelný.
Děj: Filmová adaptace slavného románu Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (1782), která na spletitém osudu dvou libertinských intrikánů, vikomta Valmonta a markýzy de Merteuil, zachycuje v poněkud odlehčené poloze obraz aristokratické společnosti několik let před Francouzskou revolucí.