Ahoj všichni! Oscaři se blíží a jak jsem v minulém článku slíbila, podělím se s vámi o svoje tajné Oskarové tipy na vítěze. Bohužel to většinou není bůhví jaké tajemství a akademie překvapí jen málokdy.
Nápovědou jsou jak výsledky ostatních klání (Glóby, SAG awards, BAFTA…), tak názory mnoha filmových kritiků. I když si mnoho lidí myslí, že jsou Oscaři přeceňovaní, tak se pořád jedná o největší filmovou událost roku a neexistuje snad nikdo, kdo by nechtěl mít zlatou sošku doma na poličce.
Letošní ceny zatím doprovázela kontroverze v podobě bojkotu některých umělců tmavé pleti, kterým přišOSKAROVÉ přemítánílo, že jsou nominace příliš “bílé”. Volání bylo nakonec částečně vyslyšeno a příští rok by se mělo změnit obsazení komise akademie. Uvidíme. Celé mi to přijde absurdní, ale nicméně Hollywood takový je sám o sobě, takže vlastně proč ne! Doufám, že si alespoň záznam ceremoniálu nenecháte ujít a budete tipovat se mnou :-). Kdo je vítězem pro vás?
 

 
NEJLEPŠÍ FILM
 
Vyhraje: SPOTLIGHT
 
Komu bych to přála: THE BIG SHORT
 
Podle dosavadních ukazatelů to ZATÍM vypadá, že vyhraje drama z novinářského prostředí Spotlight. Posbíralo nejvíc ocenění, a co si budeme povídat tyhle typy filmů mají akademici rádi. Jediné zaškobrtnutí bylo na Zlatých glóbech, ale to se mu nejspíš promine. Mojí volbou by pak byl zábavný The Big Short. Nejenže se člověk skvěle pobaví, díky parádnímu hereckému ansámblu, ale dozví se i mnoho zajímavého ze světa financí. Za mě černý kůň. Hodně ráda jsem i za nominaci našláplého Mad Maxe, čímž mě akademici překvapili.
 
 
NEJLEPŠÍ REŽIE
 
Vyhraje: ALEJANDRO GONZALEZ INARRITU (REVENANT)
 
Komu bych to přála: GEORGE MILLER (ŠÍLENÝ MAX)
 
S největší pravděpodobností vyhraje tvůrce snímku Revenant. Držitel letošního Zlatého Glóbu má nakročeno k dalšímu vítězství. Loni bodoval s Birdmanem, rok na to s žánrově odlišným Revenantem. Já bych to však přála Millerovi, který se letos postaral o ultra zábavného Šíleného Maxe a znovuvzkřísil dávný kult.
 
NEJLEPŠÍ HEREC
Vyhraje: LEONARDO
 
Komu bych to přála: LEONARDO
 
Leonardovi to letos na 90% vyjde. Vyhrál zatím, co mohl a kraluje všem internetovým predikcím. Bylo by hodně velké překvapení, kdyby se tak nestalo. A i já si myslím, že je to zasloužené a že mu sošku zkrátka dát musejí. Ať už se vám Revenant líbil nebo ne, Leonardova role nebyla snadná a vydřel si jí. Oproti ostatním hercům, kteří hráli v teple filmových studií. Čímž nechci ostatní nominované v žádném případě snižovat, ale náročnost jejich rolí pro mě není úplně srovnatelná. Proto ať žije Leo! 🙂
 
 
NEJLEPŠÍ HEREČKA
 
Vyhraje: BRIE LARSON
 
Komu bych to přála: BRIE LARSON
 
V téhle kategorii se asi shodnu s kritiky a cenu bych přála hlavní představitelce filmu Room. Trochu bych váhala i nad mojí oblíbenou Cate Blanchett. Ta však už sošku z minulosti má a přeci jenom mi Brie přišla o maličko lepší a její role psychicky náročnější. 
 
 
NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI
 
Vyhraje: SYLVESTER STALLONE/ CHRISTIAN BALE
 
Komu bych to přála: SYLVESTER STALLONE
 
U této kategorie se nechám překvapit. Ač zatím Sylvester sbírá jednu cenu za druhou, tak by nás mohla právě akademie uvést v omyl. Christian Bale je za roli v Big Short taky celkem vysoko a mohl by znamenat velkou konkurenci. O trošku víc se přikláním k Sylvesterovi, asi vzhledem k jeho celé kariéře a úspěchu, který pro něj Creed letos znamenal.
 
 
 
NEJLEPŠÍ HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI
 
Vyhraje: ALICIA VIKANDER
 
Komu bych to přála: JENNIFER JASON LEIGH
 
Alicii Vikander jsem si poprvé všimla ve snímku Ex Machina, kde úžasně ztvárnila roli Avi. V Dánské dívce hraje partnerku Eddieho Radmaynea a zdá se, že si vybrala dobře, protože se jí ceny hrnou jedna za druhou. Já bych však cenu přála někomu jinému a to Jennifer Jason Leigh za její bezkonkurenční ztvárnění Daisy v Osmi hrozných.
 
 
NEJLEPŠÍ KAMERA
 
Vyhraje: REVENANT
 
Komu bych to přála: REVENANT
 
Na Revenantovi se mi nejvíc líbila jedna věc a tou byla právě kamera. Kameraman Emmanuel Lubezki opět potvrdil, že je hvězdou ve svém oboru. A po loňském úspěchu Birdmana a předloňské Gravitaci si tak asi opět sáhne na zlatou sošku. Jeho práce je nezaměnitelná a málokterý kameraman se může pyšnit tím, že i běžní lidé, kteří o filmech mnoho nevědí, znají jeho jméno. Kamera byla skvělá i u Šíleného Maxe, ale Revenant u mě vítězí.
 
 
 
NEJLEPŠÍ CIZOJAZYČNÝ FILM
 
Vyhraje: SAULŮV SYN
 
Tady se musím omluvit, ale zatím jsem ani jeden z nominovaných snímků neviděla. Nedávám tedy svůj tip, ale spíš 99% adepta na vítěze. O žádném jiném z filmů se totiž nemluví tak mnoho, jako právě o tomto. Sázka na jistotu.
 
 
NEJLEPŠÍ ANIMOVANÝ FILM
 
Vyhraje: V hlavě
 
Komu bych to přála: V hlavě
Další sázkou na jistotu je kategorie animovaného filmu. V hlavě je úžasná kreslená komedie/drama, které je nejen pro děti a cenu si stoprocentně zaslouží. A s největší pravděpodobností i vyhraje.